Dagens Nyheter

9 jan. 2016

Nyhetsflödet lördag den 9 januari

Kraftig kritik mot Palmepristagare
- Dagen - "Vill man främja fredskrafter ska inte de här två uppmärksammas".
Ulf Cahn tar också upp att i Palmefondens styrelse återfinns Pierre Schori och prästen Anna-Karin Hammar, som han menar är uttalat pro-palestinska.
- Det är något som stör många av oss judar och Israel-vänner. Men Diakonia, Tro och solidaritet och kristna Socialdemokrater tycker säkert att det här är bra.
Ulf Cahn säger att Palmefonden självklart får ge pris till vem de vill, men undrar vad de vill uppnå med det här:
- Om målet är att främja fredskrafter ska inte de här två uppmärksammas."

IS förföljelse av kristna är folkmord
- Lars Adaktusson i Hemmets Vän - "På många håll i världen ringde kyrkklockorna inte till gudstjänst den här julen. I de delar av Mellanöstern där den Islamiska statens barbariska krigföring har tömt och ödelagt stora områden var julen något helt annat än god. Hela Nineveslätten och området kring staden Qaraqosh i norra Irak, där majoriteten av Iraks kristna levt i närmare 2 000 år, kontrolleras av den sunnimuslimska terrororganisationen IS.
   Det har snart gått ett och ett halvt år sedan 125 000 människor tvingades fly från Iraks näst största stad Mosul och den omgivande Nineveslätten där Qaraqosh ligger. Liksom sina trosfränder i Syrien flydde Mosuls invånare undan Islamiska statens brutala och dödsbringande framfart. Ställda inför kravet från terrorsektens fanatiska mordpatruller att välja mellan skyhög straffskatt, konversion till islam eller halshuggning blev en uppslitande och dramatisk flykt den enda utvägen."

"Rysk-ortodoxa kyrkan är en religion utan Gud"
- Dagen - "Patriarken Kirill driver rysk-ortodoxa kyrkan mot att bli en alltmer sluten, rigid, kontrollerande och byråkratisk organisation. Det hävdar den nyligen sparkade chefredaktören för rysk-ortodoxa kyrkans egen tidning.
   Ärkeprästen Sergiej Chapnin sparkades från sitt jobb som chefredaktör för Moskvapatriarkatets Journal i december, sedan han hamnat på kollisionskurs med patriarken Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud.
   Anledningen var att han kritiserat patriarkens hårda nypor gentemot prästerskapet och den tystnad som han menar sänkt sig över kyrkan. Han ska också ha kritiserat den allt närmare relationen till president Putin och sagt att "man absolut inte ska anamma strukturer som utmanar den ortodoxa tron", skriver AsiaNews."


Å prøve åndene
- Från Jostein Nielsens blogg - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar