Dagens Nyheter

26 jan. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 26 januari

Lukas Berggren: Kanariefåglarnas sång tystnar
- Världen idag - "Kanariefågeln är en mycket känslig fågel. I början av förra seklet, och långt in på 1900-talet, användes fåglarna som livförsäkring för brittiska kolgruvearbetare. Villkoren för gruvarbetarna var tuffa och riskerna många. Inte minst fruktades potentiella utsläpp av kolmonoxid, vid händelse av brand i gruvan. Gasen är både färglös och luktlös, och därmed mycket svår att upptäcka för de mänskliga sinnena. Konsekvenserna av att andas in gasen kunde vara förödande. Den som förgiftades av kolmonoxid kunde kvävas till döds, eller få svåra neurologiska skador.
   Men den känsliga kanariefågeln missade inte ett utsläpp av kolmonoxid. Fågeln är extremt känslig för luftföroreningar. Gruvarbetarna bar därför med sig burar med kanariefåglar ner i gruvorna, för att upptäcka farliga utsläpp i tid. Om kanariefågeln slutade sjunga, eller rentav dog, var det en signal till gruvarbetarna att snabbt lämna gruvan och exponeras för frisk luft.
   Under förra året emigrerade nästan 10 000 judar från Europa till Israel. Situationen är särskilt allvarlig i Frankrike. Mellan 2013 och 2014 fördubblades antalet emigrerande judar därifrån. Under 2015 har nära nog 8 000 judar valt att lämna Frankrike, för att flytta till Israel. Siffrorna för migration till Israel är de högsta på 15 år."

En kultur som mörkar övergrepp och skapar ensamhet
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Det är nu 50 år sedan socialdemokrater och liberaler på allvar lanserade den nya svenska synen på familj, sex och samlevnad i Sverige. Tanken att staten helt skulle ta över familjens roll var det som motiverade socialdemokraternas politik, medan liberaler såg en stor offentlig sektor som en förutsättning för individens frihet och oberoende.
   Socialdemokraternas jämlikhetsmodell på 1970-talet och den egofixerade nyliberalismen på 1980-talet blev därmed ett tydligt uttryck för att kollektivism och individualism gick hand i hand.
   Justitieminister Lennart Geijer (S) blev själva symbolen för starten av dessa lagstiftande och kulturskapande aktiviteter, när han år 1972 tillsatte en sexualbrottsutredning som ville avkriminalisera incest, upphävda åldersgränser för sexuellt umgänge med barn och mildra straffet för sexuella övergrepp och våldtäkter."

Rotlös kristendom möts av stark pil och tydliga roller 2016
- Patrik Sandberg i Bönebloggen - "Vi möter i dag en regering som är rotlös och famlar, ett rotlöst samhälle och rotlösa familjer. Kyrkan i landet blir alltmer rotlös. Vi är i en tid då inte många kristna dagligen läser Guds levande ord och ber – rötterna torkar. Samtidigt ser vi hur nya i tron hungrar mer än någonsin efter sina rötter. De dricker djupt i Ordet och ropar ut i bön till en mäktig Gud, till en levande Fader till Anden. Till en Gud som ger mäktiga bönesvar.
  Tusentals araber kommer in i landet. En tolvårig flicka fick en bibel på ett ankomstboende och började läsa. Hon fick möta Jesus och blev frälst och började predika för alla där om den Jesus som hon mött. Det är kraft i ordet.
   En morgon när jag stannande kvar inför Guds ansikte talade han tydligt om två saker inför 2016. Rötter som går djupare och tydliga roller i allt vi gör."

Frälsningsarmén lägger ned där allt började
- P4 Jönköping - "I helgen skrevs nutidshistoria och frikyrkohistoria i Värnamo. Frälsningsarméns historia i Sverige är speciellt förknippad med Värnamo, men nu lades kåren ned.
   Det var helt fullsatt i lokalen när Frälsningsarméns kår i Värnamo lades ner. Besökarna i avslutningsgudstjänsten stod och hängde mot väggarna och satt i trapporna.
   Fanorna med texten "Blod och eld" plockades ner och rullades ihop.
Det fanns bara åtta medlemmar kvar i kåren, så den slås nu ihop med Skillingarydskåren."


Cashless Society War Intensifies During Global Epocalypse
- Prophesy News Watch - "In the fall of 2015, the world descended into an economic apocalypse that will transform the globe into a single cashless society. This bold prediction is based on trends in nations all over the earth as shown in the article below."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar