Dagens Nyheter

6 aug. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 6 augusti

Kristofobi ökande motiv bakom brott
- Dagens Nyheter - "På ett år har polisanmälningarna med hatbrottsmotiv ökat kraftigt. Över 6.000 anmälningar med hatbrottsmotiv har identifierats, vilket är fler än någonsin tidigare. De absolut flesta brotten har främlingsfientliga eller rasistiska motiv, men det är de kristofobiska brotten som ökat mest, enligt nya siffror från Brå...
Carina Djärv, utredare på Brå är förvånad över att brottskaraktären inte är annorlunda.
– Det har varit två val under perioden och vi trodde att skulle vara mer nätrelaterade brott och mer hets mot folkgrupp, men så är det alltså inte. Det är bara nivån, alltså antalet brott som har ökat, säger Carina Djärv.
Av de anmälningar som innehåller hatbrottsmotiv bedöms 69 procent, 4.310 anmälningar, ha främlingsfientliga eller rasistiskt motiv. Det är en ökning med 8 procent från förra året.
Men det motiv som ökat mest sedan förra årets mätningar var kristofobiska motiv. Från 2013 till 2014 ökade denna kategori med 75 procent. Ökningen i denna kategori är också kraftig ur ett längre perspektiv. På bara fem år har antalet brott mer än tredubblats, från knappt 100 anmälningar år 2010 till drygt 330 anmälningar 2014.
– Det är anmärkningsvärda siffror...
Alla anmälningar med hatbrottsmotiv har ökat förutom motivet sexuell läggning, som ligger kvar på samma nivå som 2013 men som minskat med 18 procent de senaste fem åren."

Har mamma och pappa blivit oviktiga för KD?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Kristdemokraternas nya partiledare, Ebba Busch Thor, medverkade under Pridefestivalen nyligen. Hon blev då utfrågad av RFSL och fick bland annat redogöra för sin syn på könsbyten, homoadoptioner och väjningsrätt för präster. Angående sin syn på homoadoptioner sa hon till RFSL: "Men jag personligen är till exempel tydlig med att jag tycker att Kristdemokraterna ska ställa sig bakom homosexuellas rätt att adoptera, och därmed ändra hållning i den frågan."
Redan tidigare, vid en mycket kritiserad lördagsintervju, framförde Ebba Busch Thor sin personliga åsikt rörande homoadoptioner. Hon hävdade då att homosexuella par skulle ha möjlighet att prövas som adoptivföräldrar, något som står i skarp kontrast till KD:s nuvarande hållning i frågan. I principprogrammet står det att läsa följande om adoptioner: "Vid adoptioner ska eftersträvas att barnet får en ny mamma och pappa som ersättning för de biologiska föräldrarna." Den formuleringen kan nu komma att ändras, åtminstone om KD:s partistyrelse får som de vill."

Marcus Birro skriver om ett tumultartat år
- Dagen - "I morgon ges Marcus Birros sjuttonde bok ”Fyra årstider” ut på Semnos förlag. På Twitter har författaren hyllat förlaget som modigt. ”De ville att jag skulle sammanfatta mitt, i många avseenden, turbulenta år.”
Många minns nog mediestormen kring Birro efter lunchen med SD-politikern Linus Bylund, i januari. Lunchen som tillsammans med hans medverkan i Exponerats podcast RML var den officiella orsaken till att han en sen söndagskväll fick sparken från Expressen – över telefon. I början av maj kom också beskedet att Birro och hans fru skiljer sig.
I juni skrev sedan skvallerpressen om Birros nya relation med SD:s pressekreterare Martin Kinnunens fru. Ett rykte som snart visade sig vara sant. Som en följd av det pausades hans uppdrag hos de kristna tidningarna Världen idag och Inblick. Han berättar också att kyrkor på löpande band ställde in hans besök.
– Man ställer krav på andra som man själv omöjligt kan leva upp till, säger han till Dagen. Jag är ingen predikant. Jag har kanske en konstig självuppfattning, men jag har aldrig sett mig som en kristen ledare. Det kanske andra har gjort."


Kunstig motsetning om israelvennskap - Lederartikkel i Dagen - Les HER.


It´sThursday - word from Genesis by Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar