Dagens Nyheter

26 aug. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 26 augusti

Är det ett ideal för Kristdemokratin att ett barn växer upp med mamma och pappa?
- Stefan Gustavsson i Världen idag - ""Det behövs manliga förebilder i förskolan" påstår rättsexperten Sven-Erik Alhem (KvP 20 aug) och oroas över att bara en av tio förskolelärare är män. Det märkliga är att det påståendet inte alls väcker uppseende eller motstånd, medan tanken på att det kan behövas både manliga och kvinnliga förebilder i en familj betraktas som en förlegad och förkastlig tanke. Här är min fråga: Varför är speglingen av manligt och kvinnligt väsentligt för barn i förskolan, men utan betydelse för barnen när det gäller deras egen familj?
   Jag följer med intresse debatten runt Kristdemokraternas eventuella svängning i frågan om samkönade pars rätt till adoption.
   I Ebba Bush Thors debattartikel i Dagen (7 aug) talar hon om människors lika värde inte mindre än fyra gånger i samma artikel, och det framstår som det bärande argumentet. Men på vilket sätt det avgör frågan om adoption förklaras inte. Tveksamheten till adoption för samkönade par har ju aldrig motiverats utifrån någons avsaknad av människovärde; det har motiverats av helt andra skäl. I verkligheten är det bara en tom retorisk figur, inte ett argument.
   Uttrycket om att se till barnets bästa återkommer också flera gånger, men det förklaras inte med ett ord varför samkönat föräldraskap är till barnets bästa. Tyvärr verkar det uttrycket också ha blivit reducerat till en tom retorisk figur."

Svenska kyrkans muslimska bönerum
- Christian Mölk i Inblick - "Borde det komma som en överraskning att Svenska kyrkan vill öppna upp sina kyrkor för andra religioner? I den famösa debattartikeln i DN 19/8 "Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner" skriver de fem Stockholmsprästerna att de inte är säkra på om Jesus verkligen är den enda vägen till Gud och vill dessutom öppna upp sina församlingshem på fredagar för muslimer så att de kan få en egen bönelokal där.
   Ärkebiskop Antje Jackelén kommenterar på Facebook prästernas uttalande genom att hänvisa till Svenska kyrkans bok ”Sann mot sig själv”, som finns att läsa som pdf. I det första kapitlet ”Att tänka om tro – vår egen och andras”, skrivet av Kajsa Ahlstrand, går det att läsa att Svenska kyrkan redan har öppnat sina lokaler för muslimer.
   Exempelvis driver Svenska kyrkan ett andaktsrum på Arlanda flygplats där de, utöver de vanliga attributen såsom biblar, psalmböcker, osv, även har inrett med Koranen, en ​muslimsk bönematta och en pil som visar riktningen till Mecka. Nu brukar ju visserligen flygplatskapell normalt sett vara öppet för alla trosriktningar, men det anmärkningsvärda i detta fall är att kapellet inte ägs och drivs av flygplatsen, utan av Svenska kyrkans Märsta pastorat. Svenska kyrkan har alltså redan öppnat upp åtminstone ett gudstjänstrum för muslimsk bön och det borde således inte komma som någon överraskning att de vill öppna upp fler."

”Dags för Svenska kyrkan att bestämma sig för vad man tror på”
- Göran Fjällborg i DN Debatt - "Jag brukar ibland lite skämtsamt men samtidigt med ett visst allvar säga att om man frågar Svenska kyrkan i dag vad de tror på, så skulle svaret kunna bli: "Ja... hmm... Vad tycker du?"
   Detta blir väldigt tydligt i fem prästers debattartikel "Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner" publicerad i DN 19/8, och man kan inte annat än undra om Svenska kyrkan är en kristen kyrka. Det är tack och lov inte alla präster i Svenska kyrkan som skriver under på artikeln. Det finns goda exempel på präster som står för sin kristna tro.
   Artikeln är ett exempel på vår relativistiska, anti-kristna världskultur och ett tecken på tidsandan. I egenskap av präster i Svenska kyrkan borde man kunna förvänta sig att de åtminstone står för kristen tro. Man måste respektera alla människor men inte deras misstag. Sanningen är en, det som motsäger och förnekar sanningen är en lögn, och respekt för en lögn är förakt för sanningen. Man måste naturligtvis respektera människor som inte delar samma tro. Men att gå ännu längre och implicit eller explicit bekräfta dess fundamentala grundsatser, är att i själva verket förneka Kristus.
   Det är ett svek mot de kristna som förföljs i Syrien, Irak och på många andra platser, att Svenska kyrkans företrädare, i stället för att tydligt och envist kräva ett stopp på förföljelserna av de kristna dessutom förnekar den tro som de säger sig företräda och som människor dagligen ger sina liv för."


Guddommelig kvinnegnist - Jørn-Kr. Jørgensen i Bokstaver.no - Les HER.


The Protest of an Upright Man! - by David Wilkerson - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar