Dagens Nyheter

28 aug. 2015

Nyhetsflödet fredag den 28 augusti



De nya husgudarna och deras lärjungar
- Brita Häll i Kyrkans Tidning - "Får vi presentera två nya husgudar: Doctor Who och Dumbledore. Populära tv- och bokserier har börjat fungera som religioner.
– I dag tittar folk på Netflix och DVD-boxar på samma sätt och av samma skäl som man förr läste Bibeln, säger filosofie doktor ­Clive Marsh på telefon från Storbritannien.
– Människor ser gång på gång på sina favorit-tv-serier. Det handlar om mycket, mycket mer än underhållning. Serier som Breaking Bad och The Wire skapar ett rum för känslomässig bearbetning, ett sammanhang där du kommer fram till vad du tror på, hur du vill leva, vem du ska lita på.
   I slutet av juli höll Clive Marsh i en stor konferens vid Leicester university i England. Ämnet var den nya religiösa roll som vissa tv-serier, fantasyböcker och rockband har börjat spela. Bland annat diskuterade de när en person inte längre ”bara” är ett fan utan har utvecklats till en troende."

Påminnelser om vårt samhälles bräcklighet
- Olof Edsinger i Världen idag - "Som svenskar är vi vana att kunna betrakta vårt samhälle som stabilt. Vi har lång historia av såväl fred som ekonomiskt välstånd. Även i Sverige har vi visserligen fått känna av en och annan lågkonjunktur, men jämfört med många andra länder har det ändå varit som en mild västanfläkt. Något som vi förstås ska vara tacksamma över.
   Samtidigt har vi de senaste dagarna blivit påminda om hur bräckligt både vårt samhälle och vårt välstånd faktiskt är. Inte främst på grund av händelser i ”trygga Norden”, utan i den globala by som vi alla är en del av. Jag tänker i första hand på tre saker.
   För det första: Den ”svarta måndagen” på Shanghai-börsen. Exakt hur just den här nedgången på marknaden ska komma att utvecklas är det förstås ingen som vet. Men det faktum att den kinesiska regeringen (läs: kommunistdiktaturen) under de senaste månaderna har gjort flera misslyckade försök att stävja utvecklingen bådar inte gott. Och om världens andra största ekonomi börjar skaka i sina grundvalar, är vi förstås många som kommer att dras med i fallet."



Årets kadetter välkomnas
 - Pressmeddelande från FA - Lördag 29/8 kl 16.00 är det välkomstgudstjänst för årets kadetter på Frälsningsarméns kår Templet, Östermalmsgatan 69 i Stockholm.
    Kadett kallas man under sin utbildning för att bli frälsningsofficer.
    I år har vi förmånen att få välkomna Helen Bergh, Skillingaryd, Helena Vollburg, Örebro, Helen Sjöberg, Västerås, Erik Johansson, Luleå, Johanna och Emil Samuelsson, Haga/Mölndal, som antagna till utbildningen vid Frälsningsarméns officersskola.
    Officersskolan ligger i Ågesta utanför Farsta i Stockhoolm. Utbildningen sker under två år med distansstudier kopplat till fältutbildning på en kår/församling eller social institution. Till det kommer ett obligatoriskt påbyggnadsår under första året som anställd."


Gjenoppliver Hallesbys helvetestale - Dagen.no - Les HER


Does Saying an Islamic Creed Deny Our Christian Faith? - Chistianity Today - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar