Dagens Nyheter

30 aug. 2015

Nyhetsflödet söndag den 30 augusti

”Varför försvarar du hela tiden Israel?"
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Som generalsekreterare i Svensk Israel-Information (SII) får jag ofta frågan ”Varför försvarar du hela tiden Israel?” Jag brukar förklara att syftet med SII är att balansera bilden av Israel, inte att alltid försvara allt den israeliska regeringen gör. Varför behövs denna komplettering? Jo, därför att det ofta saknas relevanta fakta i svenska reportage om Israel som förklarar dess agerande. Dessa missar leder till en oförtjänt negativ bild av Israel hos svenskar i allmänhet.
   Hur hamnade jag i denna bransch? Det började med den andra intifadan – som främst präglades av terror mot civila i form av självmordsattacker – som startade i september 2000, men som hade planerats redan under sommaren av PLO, lett av den palestinska myndighetens president, Arafat. Han hade duckat i förhandlingarna vid Camp David, ledda av president Clinton och med den israeliske premiärminister Barak som motpart. Men trots ständigt bättre bud vad gällde landområden, ville inte Arafat binda sig för ett fredsavtal med Israel. Intifadans utbrott har skyllts på dåvarande premiärministern Sharons korta besök på Tempelberget i Jerusalem. Besöket må ha varit en politisk markering, men det var en lugn affär från israeliskt håll, utan buller och bång."

När tron blir grumlig
- Hemmets Vän - "Svallvågorna har fortsatt och debatten varit intensiv i olika forum sedan fem präster i Stockholms domkyrka skrev på DN Debatt den 19 augusti: ”Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner.”
   En kyrka som svävar på målet att det finns ett evigt liv efter döden. Eller tvekar om att människor behöver omvända sig från sitt eget till att bli Jesus efterföljare och Guds barn, den kyrkan har förlorat sitt existensberättigande. Om vi inte vet vem Jesus är och vad han säger om sig själv, framtiden och om evigt liv, hur ska då en meningsfull religionsdialog kunna uppstå? Paulus hade ofta dessa dialoger, men han svävade aldrig på målet vem han följde och tillbad. Det var den explosiva kraften i hela urkyrkans framväxt. Det är nerven i dagens kyrkor, som möter människors behov till kropp, själ och ande, till syndernas förlåtelse, helande till kropp och själ och en ny frimodighet kring vem man tror på."

Imam till Storkyrkan i Stockholm
- Dagen - "På DN debatt nyligen skrev fem präster i Stockholms domkyrkoförsamling att kyrkan måste vara öppen mot andra religioner.
   Initiativet har lett till en intensiv debatt, inte minst här i Dagen, och deras tolkning att det finns mer än en väg till Gud, har fått skarp kritik.
   Nu inbjuds några representanter från andra religioner att medverka vid gudstjänster i domkyrkoförsamlingen.
   Morton Narrowe, den förre överrabbinen i Judiska församlingen i Stockholm kommer den 13 december.
   Även dominikansyster Madeleine Fredell är inbjuden, vilket datum gör besök är inte bestämt än.
   Men allra först ut är imamen Mohammad Muslim Eneborg, som medverkar i högmässan i Storkyrkan i morgon. Innan han konverterade till islam hette han Åke Daniel Eneborg."


900 rabbinere ber kongressen si «Nei» - Norge idag - Les HER.


New Bible Videos On YouTube Helping Christians Understand God's Word - John Stonestreet in Prophesy News Watch - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar