Dagens Nyheter

10 aug. 2015

Nyhetsflödet måndag den 10 augusti

Att riva eller inte riva ned affischer – det är frågan
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "En av veckans stora snackisar har varit Sverigedemokraternas annonskampanj i Östermalmstorgs tunnelbanestation. Redan efter något dygn samlades en mobb bestående av mer än hundra personer för att inta stationsområdet och riva ned de för dem så förhatliga affischerna. Ett tilltag som i sin tur har applåderas av ett stort antal svenskar, också inom den så kallade kultureliten.
   En stilla undran, bara. Sedan när började vi i Sverige tillämpa pöbelvälde som ett legitimt uttryck för det politiska systemet? Man kan naturligtvis tycka vad man vill om Sverigedemokraternas kampanj, men vad jag vet har de i laga ordning både ansökt om och betalat för sina affischer. Med vilken rätt kan någon annan då ta sig för att riva ned dessa? Om man har problem med SL:s annonseringspolicy är det naturligtvis SL man ska kontakta i frågan. Det är detta som är det civiliserade – om än något mer tidsödande – sättet att agera.
   Problemet illustreras av en helt annan annonskampanj som på flera håll drabbades av precis samma öde, då med Svenska Evangeliska Alliansen som avsändare. Den hade det enkla och kärnfulla budskapet ”Bevara äktenskapet: Mamma Pappa Barn”, något som ett antal stockholmare uppfattade som så anstötligt att affischerna inte fick hänga kvar i tunnelbanan. Om vi idag väljer att applådera dem som genom icke-demokratiska metoder markerar sin avsky för Sd, ska vi alltså veta att det en annan dag kan vara andra grupper som utsätts för precis samma behandling. Kanske rentav vi själva."

Utan kompass hamnar vi vilse
- Dagen - "Vi tror på en gemenskap som tillsammans i sin gemensamma tro på Jesus formar en livsstil, skriver Rebecka Söderbladh och Leif Carlsson, som initierade debatten om behovet av nya former av syndakataloger i svensk kristenhet.
   Till vår stora glädje har våra artiklar om syndakatalogen väckt känslor hos läsarna. Det visar på ett behov av att lyfta dessa frågor i vår tid. Nu senast skriver Leif Ydreborn (Dagen 30 juli) om vikten av att betona Guds kärlek och nåd i församlingen. Han poängterar att förändringar kommer inifrån och han varnar för att döma a­ndra och att inte fastna i likriktade syndakataloger. Så långt är vi överens. Det är detta vi vill b­etona med våra artiklar. Men det finns däremot andra inslag i Ydreborns artikel som väcker frågor.
   Bör en kristen gemenskap inte påverkas av hur dess medlemmar lever? Hur skulle det kunna gå till? Att så sker är väl närmast självklart och det gäller inte endast för kristna församlingar utan för alla typer av gemenskaper. Det går inte att fungera i grupp vare sig för f­amiljer, arbetsplatser eller för samhället i stort om det inte finns vissa grundläggande spelregler."

Ebba Busch Thor och populismen
- Mikael Karlendals blogg - "Som utgångspunkt för mina resonemang och mina frågor har jag självklart den kristna tron. Och då menar jag den kristna tron som den i alla tider har lärts ut av den kristna kyrkan, vad kyrkan lärt på Bibelns grund. Jag menar inte olika typer av moderna omtolkningar som framför allt från andra halvan av 1900-talet och framåt har gjort att vissa samfund har genomfört förändringar i hur de ser på dessa frågor och i deras praxis. Ska man tala om den kristna synen måste man alltid tala om hur den kristna kyrkan lärt på Bibelns grund, det handlar om att läsa och förstå Bibeln tillsammans med och i ljuset av och vägledd av den kristna traditionen. Vi kan inte starta från noll med bara vi själva, vår samtid och Bibeln. Mer om det i annat blogginlägg.
   Jag utgår ifrån att kyrkan som institution inte ska styra samhället, dvs inte ska vara regering. Jag utgår ifrån att det ur kyrklig synpunkt är lekmän som ska vara politiker och vara styresmän. Därför är det inte kyrkoherden man ska fråga om man diskuterar var man ska anlägga en vägbro. Samtidigt utgår jag också ifrån att om lekmän är kristna och tillhör den kristna kyrkan, så är den kristna tron deras viktigaste ledstjärna i tänkandet. De är kristna jämt, varje dag i veckan, dygnets alla timmar. Och det vore då fjärran för en kristen politiker att förespråka eller driva en linje som är i motsats till den kristna tron. Och frågar man vad som är den kristna tron, då måste man fråga kyrkan såsom den historiskt sett har uttryckt sig och manifesterat sig."



Masseutmelding fra Kirken - Korsets Seier - Les HER.


God Wants Believers to "Come Out!"  - Judson Cornwall in Charisma Magazine - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar