Dagens Nyheter

22 aug. 2015

Nyhetsflödet lördag den 22 augusti


Domprost i Stockholm: Jesus är inte enda vägen till Gud
- Dagen - "Att Jesus är enda vägen till Gud är något som Johannes lägger i Jesu mun, menar domprost Hans Ulfvebrand. Frågan har väckts till nytt liv inom sedan Stockholms domkyrkoförsamling inbjuder till gudstjänst tillsammans med andra religioner.
   Det är i en debattartikel på DN Debatt som de fem prästerna i domkyrkoförsamlingen ställer frågan om Svenska kyrkan vågar förkunna ”att judar, kristna och muslimer vandrar mot samme Gud, var och en på sin väg”. Samtal mellan religiösa företrädare i olika form är inte ovanligt. Där­emot är frågan om Jesu anspråk på att vara enda vägen till Gud kontroversiell.
(Läs rupebas kommentar HÄR)

Se också: 
”Vi som kristna har ett monopolanspråk" - Se debatten mellan dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund och Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholm. Klicka HÄR.

Läs också:
Fyra kyrkoledare om debattartikeln i DN - Vad tyckte ni om debattartikeln? Skulle det vara möjligt i ditt sammanhang att bjuda in till en gudstjänst över religionsgränserna? Läs HÄR.

"Nathan Söderblom vantolkad"
- Kyrkans Tidning - "Domprost Hans Ulfvebrand och hans medskribenter gör sig skyldiga till ett högst tveksamt historiebruk när de med hjälp av Söderblom och det Ekumeniska mötet talar för vikten av interreligiösa relationer. Låt oss avstå från att missbruka historien genom att försöka göra den till någonting den inte var. Uppmaningen kommer från Martin Nykvist, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet....
   Ulfvebrand och hans medskribenter gör sig nämligen skyldiga till ett högst tveksamt historiebruk när de med hjälp av Söderblom och det Ekumeniska mötet talar för vikten av interreligiösa relationer. Ekumenikens angelägenhet är nämligen dialog och enhet inom den världsvida kyrkan – ett mål nog så aktuellt snart ett sekel efter Söderbloms möte – inte gemenskap de olika religionerna emellan."

IS ser våldtäkter som en religiös dygd
- Världen idag - "Kristna syriska kvinnor som hålls som gisslan av Islamiska staten, IS, riskerar att säljas som sexslavar, varnar Assyriska riksförbundet. Samtidigt har det blivit känt att IS byggt upp en teologi som beskriver våldtäkter som en religiös dygd.
   Islamiska staten visade häromdagen bilder på sociala medier av tre kvinnor, som tros vara assyriska kvinnor som kidnappades i februari. På bilderna håller kvinnorna upp lappar med vad som ska vara deras namn, samt datumet 27 juli 2015. Två av kvinnorna har barn med sig på bilderna."


Når svaret uteblir - Fra Jostein Nielsens blogg - Les HER.


JOYCE MEYER: How Can Peace Win in Spiritual Warfare? - Charisma Magazine - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar