Dagens Nyheter

13 aug. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 13 augusti

Se hatbrotten där de verkligen finns
- Per Ewert i Världen idag - "Kristna är med bred marginal den mest förföljda gruppen i världen. Det är en sakuppgift som är väl belagd, men i vårt land märkligt sällan påtalad.
   Brottsförebyggande Rådet (Brå) släppte i förra veckan sin årliga rapport om hatbrott i Sverige. De visar att samma trend nu växer kraftigt också här hos oss. Hatbrotten mot kristna har sedan 2010 mer än trefaldigats. Likväl har ingen kör av svenska opinionsbildare rest sig och ropat på statliga insatser till skydd för denna utsatta grupp. Det tycks nämligen fortfarande vara "fel" grupp som förföljs.
   Rapporten ger för övrigt ett antal resultat som kanske överraskar den som enbart har det dagliga nyhetsflödet som informationskälla. Låt oss vara tydliga: Alla typer av våld och nedvärderande behandling på grund av grupptillhörighet är förkastlig, oavsett mot vem brotten riktas. Svensk nyhetsrapportering har dock format en egen, och i flera stycken snedvriden bild av var hoten i dag ligger.
   Brå visar att antalet hatbrott mot homosexuella har minskat stadigt under senare år. Antalet upplevda fall av olaga diskriminering av homosexuella har de senaste åren kunnat räknas på ena handens fingrar. 2013 var antalet noll. Detta är naturligtvis något gott, men Brå funderar samtidigt öppet över hur detta är möjligt med det starka fokus som funnits på att uppmärksamma just sådana brott. De skriver förvånat att detta rimligen borde "ha lett till att Brå identifierar fler anmälningar med möjliga homofobiska motiv. I stället är utvecklingen tvärtom."
   Samtidigt som hatbrott på grund av sexuell läggning har minskat, har antireligiösa brott i stället ökat dramatiskt, allra mest mot kristna. Massmedia och politiker tycks dock hålla sig fortsatt avvaktande."

Mer än bara pizza
- Göra Gustafson i Sändaren - "Under våren har den ateistiska organisationen Humanisterna haft en kampanj där man menat att man kränker barn genom ”att stämpla dem med en viss livsåskådning”. Ordförande Christer Sturmark försökte nyansera påståendet (DN 8/5) att föräldrar visst hade rätt att förmedla sin religiösa övertygelse till sina barn, men att barn hade rätt att göra sina egna livsval. Sturmark förklarade däremot inte hur barn ska få kunskap för sina livsval om de aldrig får möta olika former av praktiserad religiositet? Detta blev också tydligt under studiebesöket med förskolegruppen i den ortodoxa kyrkan. När en av kyrkans medlemmar förklarade att Jesus fanns avbildad på ikonerna såg flera barn helt frågande ut. Vem var den där Jesus hon talade om? Istället väckte dofterna från rökelsekaret uppmärksamhet där ett barn utropade: Jag tycker det luktar pizza...
   Vem vågar bjuda med sina barns kompisar till kyrkan, om vi ständigt måste hantera misstanken att de riskerar att bli kränkta där?
   Humanisternas kampanj riskerar att förstärka denna trend, men ungdomsorganisationen Equmenia är förvånansvärt tyst i ämnet, och det bekymrar mig. Vem ska annars ge råg i ryggen åt oss föräldrar när vi är på väg att inleda samtal på skolgården eller vid förskolegrinden? För det är väl i det naturliga samtalet med andra föräldrar som vi kan skapa förtroende för en kyrkas barnverksamhet som i så stor grad är präglad av respekt för barnens integritet. En plats där barn kan upptäcka att livet är mer än bara pizza!"

Storbritannien: kritik mot inskränkning av yttrandefriheten
- Signum - "Kristna företrädare i Storbritannien fruktar med anledning av premiärminister David Camerons planerade förordningar mot extremism att det leder till inskränkningar av yttrandefriheten. Bakgrunden är en skrivelse av den konservative underhusledamoten Mark Spencer, som citerades av Daily Telegraph i tisdags. Där heter det, att de åtgärder som planeras mot hatpredikanter och terrorpropaganda kan användas också mot kristen undervisning som riktar sig mot samkönade äktenskap. I vissa sammanhang kan liknande yttringar enligt den nya lagstiftningen kallas ”hets”, enligt Spencer."


Vår nye religion - Kjell Skartveit i Dagen - Les HER.


It´s Thursday - "I had a dream" (35) - Harold Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar