Dagens Nyheter

12 aug. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 12 augusti

Så lyder egoistens ord
- Tommy Dahlman i Inblick - "Vem vet längre vad som är synd? Det finns ingenting som heter synd längre. Vi har avlägsnat etiketten för länge sedan. På det sättet har vi också förnekat en del av vår egen mänsklighet. Vi pratar med oss själva med oklara ord. Egot är en andemakt som vi behöver bryta upp ifrån. Egot definierar något i mitt liv som inte är som det skall vara. Gud är den siste som tåler att höra det, men han är den förste som önskar att höra det. Det är ett ärligt uppdrag att vara människa. Det är på rikligt när vi kastas runt av lustar, föreställningar och själviskhet. Men det är förtvivlat när människan friskriver sig närkontakten med sitt eget ego. Det finns någonting i mitt liv som heter synd, men vi vet inte längre vad det är. Synd är när jag älskar mig själv och när jag tror att världen är till för min egen skull och att andra människor är till för min egen skull och att Gud är till för min egen skull. Så lyder egoistens ord.
När ordet synd bli konturlöst så blir ordet nåd främmande. Frälsning. Vem behöver det längre? Det är fint om kyrkan kan ge oss lite hjälp, några råd, lite uppmuntran, några kloka och djupa ord. Men frälsning, det är ändå ett orimligt belastande religiöst ord. När Jesus tar ordet synd så allvarligt, är det just därför att synd inte är ett religiöst, teoretiskt problem omkring oss. Synd är praktiskt. Den är personlig. Synden är mina egna årsringar, inte en teori. Det har hänt. Den har namn. Den är en andemakt. Den är i släkt med Guds fiende vilkens främsta egenskap är att kamouflera sig."

Det kallas visst demokrati
- Lukas Berggren i Världen idag - "Året var 2007 och jag var relativt ny på jobbet för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA). Under flera år samlade vi stora delar av kristenheten, och även många andra, i kampanjen Bevara Äktenskapet. Vi opinionsbildade för en klassisk syn på äktenskapet – som en förening mellan en man och en kvinna. Bakgrunden var de allt mer högljudda kraven på att göra äktenskapet könsneutralt.
    Hösten 2007 skulle Moderaterna, det största regeringsbärande partiet, fatta beslut om sin väg i frågan. I samband med deras partistämma i Gävle bestämde vi oss för att genomföra en stor annonskampanj i Stockholms tunnelbana. ”Bevara Äktenskapet – mamma, pappa, barn” var budskapet på affischerna. En opinionsyttring för då gällande svensk lagstiftning.
    Harmlöst, tyckte många. Flera av de som trots allt inte gillade budskapet, stödde ändå vår principiella rätt till yttrandefrihet. Men inte alla. Omedelbart startades grupper på Facebook, som uppmanade människor att slita ner affischerna. Inom loppet av ett par dagar var alla affischer nerrivna. Media svämmade över och debatter anordnades i både radio och tv. Samtliga debatter hade en sak gemensamt; de behandlade inte den egentliga sakfrågan – huruvida könsneutrala äktenskap var en bra eller dålig idé. Det enda som debatterades var om vi hade rätt att uttrycka vårt budskap i det offentliga rummet. Flera debattörer och politiker menade att vi inte borde ha den rätten."

Hizbollah och Israel förbereder sig för krig
- Arne Lapidus i Dagen - "Fallet med den spionmisstänkte svensken i Israel visar att både Hizbollah och Israel förbereder sig för nästa krig. Precis som under det senaste kriget kommer det att bli massiv förödelse på båda sidor – och den här gången lär hela Israel drabbas av raketer, inte bara norra delen av landet som sommaren 2006.
    En svensk 55-årig man av palestinskt-libanesiskt ursprung åtalades i Israel i söndags för att ha ”lämnat uppgifter till fientlig organisation”. Mannen anklagas för att ha arbetat för den libanesiska islamistorganisationen Hizbollah – som är terroriststämplad av USA och vars militära gren är terroriststämplad av EU. Han förnekar anklagelserna, men enligt den israeliska säkerhetstjänsten har han ”erkänt”.


De fleste israelere mener Israel er i fare - Israel Today - Les HER.


Are You Mad at God? - David Wilkerson (Feb 98) - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar