Dagens Nyheter

2 aug. 2015

Nyhetsflödet söndag den 2 augusti

Sverige, demokratin och värderingarna
- Hemmets Vän - "Sverige är ett demokratiskt land. Sedan kommunismens fall i början av 1990-talet har demokrati blivit styrelseskicket i allt fler länder. Detta har inneburit att människors frihet har ökat, och välstånd har utvecklats.
Men demokrati räcker inte i sig själv. Den måste fyllas med innehåll, med värderingar. För det är inte alltid som folkets vilja för ett land i rätt riktning.
Detta märktes tydligt i Egypten, där vid den arabiska våren en militärdiktatur ersattes, efter demokratiska val, av ett islamistiskt styre. Och det demokratiska Grekland har under årtionden misskött landets ekonomi – något som inte förhindrats av allmänna val och politisk frihet.   
Demokrati i sig själv är in-te nog – det krävs även sunda grundläggande värderingar, som omfattas av många och som förenar landet."

Kristen tro som utmanar sekulariserad kristendom
- Tommy Dahlman i Inblick - "Jesusfestivalen var en nyhet för mig. Jag hade naturligtvis hört talas om sommarkonferensen men aldrig medverkat eller på något annat sätt stått den nära. I år hade jag förmånen att få tala vid tre tillfällen. Konferensdeltagarna är hungriga och mycket bibelmedvetena. Responsen är högljudd och det känns som om åhörarna sitter långt fram på stolen, beredda att springa med det som förkunnas. Bönen och lovprisningen var intensiv och vid varje tillfälle fylldes hela den främre delen av lokalen med människor som sökte förbön.
Konferensen påminner om den ganska så klassiska internationella pingstkarismatiska väckelsen. Betoningen på förbön, under och befrielse går inte att ta miste på. Och det sker faktiskt helanden. Återkommande tar man tid med att låta människor berätta om sina personliga erfarenheter. Det kloka i många av berättelserna var att helandet hade ägt rum för 5-6 år sedan och fortfarande gällde. Vittnesbörden uppfattades därför trovärdiga." 

Anti-kors kampanj upprör kristna i Kina
- Dagen - "Myndigheter i Kina har plockat ned mer än 1200 kors från kyrkornas tak. "Det är för att det ska vara säkert och vackert", säger en tjänsteman.De senaste månaderna har över 1200 kyrkobyggnader klätts av sina kors i något som har kommit och kallats en "anti-kyrk kampanj" i Kina. Enligt en tjänsteman i kommunistpartiet har det handlat om att behålla säkerheten och för att det ska vara vackert, skriver The Guardian.
– Generellt så har personalen i kyrkorna och medlemmarna varit väldigt stöttande, säger en tjänsteman från en byrå för religiösa och etniska affärer till Global Times.
Men enligt The Guardian har kampanjen spridit stor ilska bland kristna i Kina, både inom den katolska och protestantiska kyrkan. Och de senaste dagarna har situationen hettat till ordentligt. Förra veckan började en grupp katolska präster att protestera på gatorna, i bland dem en 89-årig biskop.
– Det känns som att vi är tillbaka i den kulturella revolutionen, säger en religiös ledare från Zhejiang."


To pastorer riskerer dødsdom - Korsets Seier - Les HER.


The Blight of Liberal Theology - Lieutenant Matt Kean in JAC online - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar